Poporul românesc este plin de tradiții. De Sfântul Ioan, există o superstiție și de ordin culinar. Dacă vrei să nu ai ghinion tot anul, trebuie să nu consumi un anumit aliment în ziua de după Bobotează.
Superstițiile culinare sunt des întâlnite în zilele de sărbătoare. Spre exemplu, în noaptea dintre ani, nu trebuie să mănânci carne de pui pentru a-ți merge bine. În schimb, poți să consumi struguri pentru bunăstare. Ei bine, nici Sfântul Ion nu este lipsit de o astfel de tradiție. Credincioșii au grijă să o respecte cu sfințenie.
În data de 6 ianuarie este Boboteaza, iar următoarea zi, credincioșii români sărbătoresc Sfântul Ioan Botezătorul, cel care a predicat înaintea lui Iisus și cel care a pregătit întreaga lume pentru venirea Mântuitorului. Această zi mai este cunoscută și sub numele de ”Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul” sau ”Înaintemergătorul Domnului”.
Sărbătoarea din ziua de 7 ianuarie este una dintre cele mai importante pentru poporul român astfel că există și multe superstiții legate de aceasta. Una dintre ele spune că nu trebuie să se consume vin roșu.
Explicația provine din Biblie, acolo unde este menționat că această băutură amintește de martirajul Sfântului Proroc Ioan. Credincioșii care nu vor să atragă ghinion asupra lor au grijă să respecte cu sfințenie tradiția. În schimb, oamenii pot alege să bea vin alb de Sfântul Ioan. Totuși, trebuie sfințit la Biserică.
De asemenea, în dimineața zilei de 7 ianuarie, credincioșii trebuie să stropească cu Aghiasma Mare de la Bobotează întreaga casă, mai puțin în baie, pentru a alunga energiile negative și pentru a se feri de boli. Acest ritual trebuie repetat timp de trei zile la rând.
O altă tradiție spune că oamenii trebuie să aprindă în aceste trei zile o candelă de la Biserică. Lumina îi va călăuzi pe drumul cel bun pe locuitorii casei. Astfel, vor putea să stea departe de probleme și să ia decizii corecte.
Citește și: AU SAU NU VOIE CREDINCIOȘII SĂ SE SPELE DE BOBOTEAZĂ? PREOTUL VASILE IOANA A FĂCUT ANUNȚUL